Handfärgade garner

Jag handfärgar ullgarn i olika kvalitéer. Att färga garn är spännande och roligt. 

Ullen i Zebra sock är merino med lite polyamid  för hållbarhet till sockor . Det som heter Sockgarn är ull, 75%, med 25% nylon.  Ett mjukt och skönt sockgarn. De här garnerna har 400m/100 gr. På engelska använder man uttrycket 4 ply. Sport weight eller fingering kan det också heta. 
Till 1 par sockor går det åt mellan 50 och 70 gram. Beroende på storlek och hur långa skaft man vill göra. (Jag själv har storlek 37 och stickar 2 par av 100 gr. Skaften är då ca 10-12 cm.

Båda de här kvaliteterna passar fint både till handstickning och maskinstickning. De är superwash-behandlade vilket betyder att det ska tvättas i maskin på 40 gr. Fintvätt.

Lace är ett tunt 2-trådigt merinoullgarn. Med 800 m på 100 gram räcker 1 härva till en ganska stor sjal. Sticka med stickor 4 - 4,5 för att få en fin spetssjal. Handtvätt. 

Färgen är en miljövänlig färg. Metoden jag använder är s.k. syrafärgning. (Inte så farligt som det låter). Man använder ättika eller citronsyra för att färgen ska bli färg- och tvättäkta. När det är färdigfärgat är all färg i garnet och vattnet är svagt surt. Ungefär som gurk- eller sillspad.

Wensleydale är 2-trådig. Med 225m/100 gr. Stickas med stickor 3,5 - 4. Masktäthet ca 22-23m/10 cm.

Jag önskar att du skulle kunna känna på garnerna, de är alla helt ljuvliga. Några kan man ha bara för att klämma lite på och må gott.