Handfärgade garner

Jag handfärgar ullgarn i olika kvalitéer. Att färga garn är spännande och roligt. 

Jag köper garn från spinnerier i England. Ett av spinnerierna har spårbarhet på sin ull och använder endast ull från engelska får eller får från Falklandsöarna. Båda spinnerierna har ull som är mulesingfri.
Läs mer om mulesing här.

Ullen i garnerna är merino, eller från fårraser som är korsningar med merino (med lite nylon för hållbarhet till sockor). Nytt för i år är ullgarn från en ras som heter Wenslydale, ett garn med härlig lyster och aura, och ett garn i organisk ull från Peru.

Sockgarner, med och utan superwash, spetsstickningsgarn sk lacegarn, Kid Silk, garn med en silverglitter i m.m är de kvalitéer jag färgar.

Färgen är en miljövänlig färg. Metoden jag använder är s.k. syrafärgning. (Inte så farligt som det låter). Man använder ättika eller citronsyra för att färgen ska bli färg- och tvättäkta. När det är färdigfärgat är all färg i garnet och vattnet är svagt surt. Det är ung. som att hälla ut sillspad i avloppet.

Sockgarnerna är 4-trådiga. Med en längd på 400m/100 gr. Stickor 2,5 -3. Masktäthet ca 28 m på 10 cm.

Lace är 2-trådig, 800m/100 gr. Jag stickar spetsmönster med stickor 4, för att få en fin, definierad spetsstickning.

Wensleydale är 2-trådig. Med 225m/100 gr. Stickas med stickor 3,5 - 4. Masktäthet ca 22-23m/10 cm.

Jag önskar att du skulle kunna känna på garnerna, de är alla helt ljuvliga. Några kan man ha bara för att klämma lite på och må gott.